VLAAMSE DRUIVENKOERS

VICTOR CAMPENAERTS SPRINT NAAR WINST IN DE VLAAMSE DRUIVENKOERS

 

Feest voor Lotto Dstny in Overijse. Victor Campenaerts klopte Rasmus Tiller in een sprint met twee. Ploegmaat Jasper De Buyst won het gevecht om de derde plaats en mocht mee het podium op. 

 

Om 12.30 u. weerklonk het startschot van de 63ste editie van de Vlaamse Druivenkoers. Het peloton verkende de lokale ronde bij de eerste passage in compacte vorm. Bij de tweede beklimming van de Stroobantsstraat vormde zich een kopgroep van 5: Christensen (Bolton Equities Black Spoke), Hecht (Human Powered Health), Ledegen (Baloise Trek Lions), Goeman (Materiel-velo.com) en Stockman (TDT-Unibet). Het peloton had een eerdere poging al tenietgedaan, maar liet dit vijftal wegrijden.  

 

Wie wel nog de oversteek wilde maken was Jelle Wallays (Cofidis). De Belg probeerde alleen naar de kopgroep te rijden, maar kreeg geen vrijheid van het peloton. Even later waren de pogingen van Jonas Abrahamsen (Uno-X Pro Cycling Team) en Karl Patrick Lauk (Bingoal WB) wel succesvol, waardoor we zeven leiders kregen. De kopgroep slaagde er niet in om een grote voorsprong bij elkaar te fietsen. Het peloton gunde de zeven nooit meer dan anderhalve minuut. 

 

Op de eerste beklimming van de Horenberg, nieuwkomer in de Druivenkoers, was het verhaal van de vroege vlucht over. Het peloton spatte uiteen in verschillende groepjes. Voorin bleven nog een twintigtal renners over. Victor Campenaerts (Lotto Dstny) had de schifting op de Horenberg gemist, maar legde zich niet zomaar neer bij de situatie. De Belg versnelde op de Taymansstraat en reed met enkele renners in zijn zog naar de kop van de koers. 

 

De volgende versnelling kwam uit de benen van Rasmus Tiller (Uno-X Pro Cycling Team), maar de Noor kon zijn concurrenten niet lossen op de Smeysberg. Bij het ingaan van de laatste ronde slaagden vier renners er toch in om een verschil te maken: ploegmaats Dries De Bondt en Lionel Taminiaux (Alpecin-Deceuninck), Jasper De Buyst (Lotto Dstny) en de Ier Rory Townsend (Bolton Equities Black Spoke). Ook hun poging droeg niet tot de finish. 

 

In de laatste ronde ontbonden Victor Campenaerts en Rasmus Tiller nog eens hun duivels. De twee reden een voorsprong van een 35-tal seconden bijeen en zouden sprinten om de overwinning. Tiller ging als eerste aan, maar Campenaerts remonteerde de Noor vlotjes. Een tiental seconden later won Jasper De Buyst de sprint in de achtervolgende groep. 


OVERIJSE EN FLANDERS CLASSICS WERKEN HET HELE JAAR DOOR SAMEN

Op zaterdag 19 augustus staat een nieuwe editie van de Vlaamse Druivenkoers op het programma. De wegwedstrijd op grondgebied Overijse is zo één van de jaarlijks terugkerende samenwerkingen tussen de gemeente Overijse en eventorganisatie Flanders Classics. Beide partijen slaan zowel in de winter als in de zomer de handen in elkaar. Het resultaat? Wielerevenementen die de troeven van de druivengemeente in de kijker zetten.

 

De samenwerking tussen de gemeente Overijse en Flanders Classics steunt intussen op stevige fundamenten. Al van toen Flanders Classics in 2010 als koepelorganisator van zes voorjaarsklassiekers het levenslicht zag, is Overijse de vaste aankomstplaats van De Brabantse Pijl.

 

De laatste van onze reeks voorjaarsklassiekers heeft de voorbije jaren een nog grotere identiteit gekregen", zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel. "De regio Overijse heeft een specifiek landschap in de aanbieding, dat zich perfect leent voor de koers die de overgang vormt tussen de kasseien enerzijds en de Ardense hellingen anderzijds. Daarnaast kunnen niet alleen profs maar ook recreanten de omgeving bijzonder smaken en daar zit ongetwijfeld de Moskesstraat voor iets tussen. Tijdens het WK in 2021 stond de intussen iconische kasseiklim, die op grondgebied Overijse ligt, volop in de schijnwerpers. Sindsdien tonen De Brabantse Pijl en Overijse in april jaarlijks de legacy van een fantastisch stukje wielergeschiedenis."

 

"We zijn enorm trots op de koerstraditie die in Overijse heerst", vertelt burgemeester Inge Lenseclaes. "Onze Vlaamse Druivenkoers, de Vlaamse Druivencross, De Brabantse Pijl, de passage van het WK in 2021 en de komst van het EK gravel in 2024 en natuurlijk ook de vele lokale wedstrijden: onze pittige bergskes en uitdagende kasseistroken zorgen altijd voor een flinke dosis wielerpret, zowel voor renners als voor supporters. Zaterdag wordt het Justus Lipsiusplein zeker en vast het hart van de koers: samen met andere supporters kan je hier optimaal genieten van het koersspektakel in de S-bocht. Wie er ook mag winnen, samen maken we er een groot wielerfeest van! De Druivenkoers zorgt dit jaar alvast voor een voorproefje op de Druivenfeesten, het hoogtepunt van het jaar in onze gemeente. Van vrijdag 25 tot en met woensdag 30 augustus zorgen optredens op het Begijnhof en Just. Lipsiusplein, de Druivenstoet, de avondmarkt en de rommelmarkt, het Scoutsdorp, de Druivenrace, de kermis, … voor een echt volksfeest, met plezier voor jong en oud. Tot binnenkort, in Overijse!"

 

Vlaamse Druivenkoers Overijse

 

Recreanten kunnen de omgeving jaar in jaar uit verkennen dankzij De Brabantse Pijl Cycling Route, een gratis uitgepijlde tocht die alle fietstroeven van Overijse op tafel legt. Enkele van die troeven staan nu zaterdag tijdens de Vlaamse Druivenkoers, waar Flanders Classics en wielerclub De Sportvrienden Overijse de handen in elkaar slaan, op de agenda. Zo zijn er de befaamde S-bocht met het extra knikje van de Taymansstraat en de Veeweidestraat, allebei onderdeel van het WK in 2021, net als de Smeysberg even verderop in Huldenberg. Nieuw op het menu zaterdag is de Stroobantsstraat die samen met de S-bocht, Veeweidestraat en Smeysberg onderdeel uitmaakt van de eerste vier lokale lussen.

 

In de finale wachten zaterdag dan nog vier zwaardere lussen met opnieuw het trio S-bocht – Veeweide – Smeysberg en nieuwkomer Horenberg in Eizer. Wielerfans kunnen in hartje Overijse met andere woorden een hele dag van de koers genieten, want ook start (12.30 u.), finish (16.40 u.) en maar liefst zeven passages aan de aankomst maken deel uit van het dagprogramma.

 

Moeder aller Crossen

 

Net als voor de Vlaamse Druivenkoers werkt Flanders Classics in de organisatie van de Druivencross, dit jaar onderdeel van de Telenet Superprestige (22 oktober), samen met wielerclub De Sportvrienden Overijse. Met de Druivencross kan Overijse ook in het veldrijden met pure wielertraditie uitpakken. De wedstrijd staat namelijk bekend als de Moeder aller Crossen en is een klassieker die dankzij z’n zware omloop tal van veldritverhalen mee geschreven heeft.

 

Eén van die verhalen zal op 22 oktober aanstaande geschreven worden. Dan slaat Flanders Classics namelijk de handen in elkaar met Special Olympics. De Druivencross staat dit jaar op de kalender van de Nieuwsblad Cycling Series, een wereldprimeur waarbij zeven evenementen op het hoogste niveau in de wielersport een wedstrijd voor de Special Olympics atleten in hun programma opnemen. De Vlaamse Druivencross zal in oktober de geschiedenis ingaan als allereerste veldrit waar Special Olympics atleten enkele uren voor de profs hun wedstrijd mogen rijden.

 

"Onze samenwerking met de gemeente Overijse is er één van wederzijds vertrouwen", besluit Van Den Spiegel. "We werken goed en graag samen. We zijn als organisatie dan ook bijzonder opgetogen te kunnen rekenen op de steun van zo’n trouwe partner. In Overijse schrijven we samen aan een mooi en bijzonder gevarieerd wielerverhaal en daar mogen zowel de gemeente Overijse als wijzelf best trots op zijn."   



WOENSDAG 24 AUGUSTUS 2022

FRANSMAN LOUVEL SOLO AAN HET FEEST IN OVERIJSE

Matis Louvel reed bij de laatste beklimming op de Moskesstraat weg uit een kopgroep met onder andere Arnaud Démare en Dries Van Gestel. De 23-jarige Fransman finishte solo op de Dreef in Overijse met 8 seconden voorsprong op Démare en Van Gestel.

Onder een straalblauwe hemel en bij zomerse temperaturen trekt het peloton zich in Overijse rond 12u30 op gang voor een tocht van 192 km met onderweg 20 hellingen. Al van bij de start blijkt de goesting om te koersen in het peloton groot. Meerdere aanvallen kleuren de eerste wedstrijdkilometers. Het vijftal dat uiteindelijk ruimte krijgt, is: Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB), Carpenter (Human Powered Health), Bonneu (Sport Vlaanderen – Baloise), Ourselin (Totalenergies) en Dissel (BEAT Cycling). Ze fietsen al snel een voorsprong van 2 minuten bij elkaar.

In het eerste wedstrijduur leggen de renners iets meer dan 45 km af. Voorin krijgt Ourselin af te rekenen met mechanische pech, maar hij kan z’n plek in de kopgroep nog voor de eerste passage op de Moskesstraat weer innemen. Intussen loopt de voorsprong van de koplopers op naar 3 minuten, maar meer voorsprong krijgen ze niet.

Het gaat plots snel in het peloton. Op iets minder dan 70 km van de streep is de voorsprong van de koplopers teruggelopen tot minder dan 1 minuut. Op dat moment krijgen ook de favorieten af te rekenen met pech: Philipsen (Alpecin-Deceuninck) heeft mechanische problemen, ploegmaat Van der Poel een lekke band en Campenaerts (Lotto Soudal) sukkelt met kettingproblemen na een valpartij.

Terwijl Van der Poel opnieuw komt aansluiten, heeft de kopgroep bij de tweede passage op de Moskesstraat nog minder dan 30 seconden voorsprong. De kopgroep kan zich in een kleine voorsprong vastbijten, maar het peloton houdt het vijftal in het vizier. Op 25 km van de streep slinkt het verschil tot minder dan 10 seconden. In volle finale is het verhaal van de kopgroep uiteindelijk uit.

Met nog zo’n 20 km te gaan vormt zich een nieuwe kopgroep van 5 renners: Démare en Welten (Groupama-FDJ), Clarke (Israel-Premier Tech), Louvel (Team Arkea-Samsic) en Van Gestel (Totalenergies). Richting de 3e keer Moskesstraat hebben ze een voorsprong van 30 seconden te pakken. Op die laatste beklimming spat het voorin uit elkaar. Louvel gaat er alleen vandoor, met Démare en Van Gestel op een kleine 10 seconden. Het peloton kijkt intussen tegen een achterstand van 40 seconden aan.

Met zo’n 15 seconden voorsprong begint Louvel aan de laatste kilometer. De Fransman geeft de zege niet meer uit handen en rijdt solo naar de overwinning in de 62ste Vlaamse Druivenkoers. Z’n landgenoot Démare strandt op de tweede plaats, voor Dries Van Gestel.



Vilvoorde, 18 augustus 2022 – Overijse vormt op woensdag 24 augustus het decor voor de 62ste editie van de Vlaamse Druivenkoers. Vorig jaar schudde Remco Evenepoel een lange solo uit zijn benen, dit jaar prijken opnieuw heel wat mooie namen op de voorlopige deelnemerslijst. Biniam Girmay neemt het op tegen een mix van snelle en klassieke mannen.

Om 12.30 uur zal op de Dreef in Overijse het startschot weerklinken voor een nieuwe editie van de Vlaamse Druivenkoers. 192 kilometer en 20 hellingen verder komen we te weten wie zich tot opvolger van Remco Evenepoel kroont. Quick-Step Alpha Vinyl Team, de ploeg van de titelverdediger, rekent dit jaar op het duo Ballerini Stybar, twee ex-winnaars van Omloop Het Nieuwsblad.

Eén van hun uitdagers is Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux. Aimé De Gendt eindigde vorig jaar derde en ook Girmay heeft goede herinneringen aan de Druivenstreek. De Eritreeër, die eerder dit jaar Gent-Wevelgem en een rit in de Ronde van Italië wist te winnen, reed vorig jaar al top tien in de Druivenkoers. Amper een maand later stond hij met een zilveren medaille op het WK podium bij de U23 mannen te schitteren en dat na een wedstrijd over de hellingen die ook op woensdag 24 augustus op het menu staan.

Ook Lotto Soudal komt met een mooie formatie aan de start. De Belgische ploeg rekent op het viertal Ewan, Vermeersch, Campenaerts en Wellens. De regio van de Druivenkoers ligt die laatste als gegoten, want in 2018 reed hij in Overijse naar de zege in De Brabantse Pijl. Nog meer Belgisch geweld vinden we bij Alpecin-Deceuninck, dat Jasper Philipsen naar voren schuift. De tweevoudig ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk krijgt de steun van Dries De Bondt, tweede in de Druivenkoers in 2020.

Naast Ewan en Philipsen maken nog enkele snelle mannen zich klaar voor de Vlaamse Druivenkoers Overijse. Zo kiest Groupama – FDJ voor de eindsprint van Démare, terwijl Israel – Premier Tech de Italiaan Nizzolo samen met Vanmarcke en Clarke aan de start brengt. Die laatste won in de recentste Ronde van Frankrijk nog de kasseienrit naar Wallers-Arenberg.

WK-HELLINGEN

Het parcours van de Vlaamse Druivenkoers Overijse zal bovendien bij sommige renners herinneringen aan het afgelopen WK in Vlaanderen oproepen. Met de Smeysberg, Moskesstraat, S-Bocht Overijse – Taymansstraat, Bekestraat en de Veeweide vormen namelijk alle hellingen van de Flandrienlus het decor van de Druivenkoers.

Dat maakt ook Inge Lenseclaes, burgemeester van de druivengemeente Overijse, bijzonder enthousiast: "Onze pittige bergjes zorgen steeds weer voor een koersfeest, zowel voor renners als voor supporters. Wie er ook mag winnen, het wordt ongetwijfeld opnieuw een ideale afsluiter van onze Druivenfeesten."

Wie dit jaar zijn naam aan de erelijst van de Vlaamse Druivenkoers Overijse mag toevoegen, ontdekken we omstreeks 17 uur bij de aankomst op de Dreef.

 



VERSLAG DRUIVENKOERS 2021

EVENEPOEL SOLEERT NAAR ZEGE IN OVERIJSE

Met een solo van 60 km heeft Remco Evenepoel de 61ste editie van de Vlaamse Druivenkoers naar z’n hand gezet. Ploegmaat Honoré maakte het Deceuninck – Quick-Step feestje compleet met een tweede plaats. Hij liet Aimé De Gendt achter in de laatste kilometers.

Om 12u45 vertrokken de renners voor een wedstrijd van 192 km op de wegen die volgende maand ook de WK-wegrit zullen kleuren. Maar liefst 20 hellingen stonden op het programma bij de start in Overijse waar heel wat mooie namen verzamelden voor wat de generale repetitie voor het WK en  Flandrien Circuit moest worden.

Na zo’n 60 km koers was de vroege vlucht een feit. Een kopgroep van 9 fietste zo’n 2 minuten bij elkaar: Van Poucke (Sport Vlaanderen – Baloise), Gaudin (TotalEnergies), Skaarseth en Hvideberg (Uno-X Pro Cycling Team), Stojnic (Vini Zabu’), Marchand (Tarteletto – Isorex), Garrison (Hagens Berman Axeon), Van Ekeren (Metec – Solarwatt P/B Mantel) en Wood (Seg Racing Academy).

In de achtervolging was het Deceuninck – Quick-Step dat de wedstrijd eerst controleerde, maar vervolgens ook deed ontploffen. Bij de tweede en voorlaatste passage op de Bekestraat ging Devenyns versnellen, met wereldkampioen Alaphilippe in het wiel. Als gevolg van die actie brak het peloton en vormde zich uiteindelijk een elitegroep met 6 renners in de achtervolging: Alaphilippe, Evenepoel en Asgreen (Deceuninck – Quick-Step), Wellens (Lotto Soudal), Vakoc (Alpecin – Fenix) en Laporte (Cofidis).

Die laatste moest vooraan de rol lossen na een lekke band. In de tussentijd ging de wereldkampioen op de voorlaatste beklimming van de Smeysberg aan de boom schudden. Eerst werd de kopgroep gegrepen en vervolgens was het Evenepoel die op de top ging versnellen. Hij pakte snel een voorsprong van ongeveer 1 minuut en begon solo aan de laatste 60 km.

Na een nieuwe passage aan de finish en de laatste beklimmingen onderweg, begon de voorsprong van leider Evenepoel te slinken. Met nog zo’n 25 km te gaan werd de wedstrijd onverwacht stilgelegd wegens een brandend voertuig langs het parcours. De wedstrijd werd geneutraliseerd hervat tot voorbij de brand, waarna Evenepoel z’n koppositie opnieuw mocht innemen.

Evenepoel gaf z’n voorsprong niet meer uit handen. Hij rondde z’n solo van 60 km met verve af en mocht zegevieren op de Dreef in Overijse. In de achtervolging was het Honoré, ploegmaat van Evenepoel, die De Gendt (Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux) achterliet. Een jaar na Sénéchal was de blauwe garde van Patrick Lefevere opnieuw aan het feest in de Druivenstreek.


DEELNEMENDE TEAMS 2022

DEELNEMENDE TEAMS 62ste DRUIVENKOERS GEKEND

De vorige editie van de Druivenkoers werd gewonnen door Remco Evenepoel na een machtige solo. Welke twintig teams dit jaar op zoek gaan naar de overwinning vinden jullie hiernaast.

Op woensdag 24 augustus mag de stad Overijse zeven UCI WorldTeams verwelkomen, onder hen: Quick-Step Alpha Vinyl team, Lotto Soudal, Intermarché - Wanty - Gobert Materieux en Israel – Premier Tech. Ook UCI ProTeam Alpecin-Deceuninck tekent present, net zoals nog zes andere UCI ProTeams, waaronder TotalEnergies en Uno-X Pro Cycling. Verder komen er ook nog zes UCI Continental Teams aan de start in Overijse. Welke renners deel uitmaken van elke team, ontdek je later.



OP 24 AUGUSTUS STRIJKT HET PELOTON OPNIEUW NEER IN OVERIJSE VOOR DE DRUIVENKOERS OVERIJSE.              HOU DEZE WEBSITE IN DE GATEN EN KOM ALLES TE WETEN OVER DE KOERS!

Download
Klik hier voor een printvriendelijke versie van deze affiche
DK-2022 - COVER WEBSITE - 220513.pdf
Adobe Acrobat document 959.4 KB

VLAAMSE DRUIVENKOERS - 2021


DRUIVENKOERS LAAT PELOTON KENNISMAKEN MET FLANDRIENLUS WK

 

Tijdens de 61ste editie van de Vlaamse Druivenkoers, die op donderdag 26 augustus op het programma staat, krijgt het peloton de kans om alle hellingen van het befaamde Flandrien Circuit van de 2021 UCI Road World Championships aan een grondige verkenning te onderwerpen. De Druivenkoers kiest voor een parcourswijziging en haalt de WK-sfeer zo alvast een maand eerder naar één van de officiële WK-dorpen.

 

De Vlaamse Druivenkoers in Overijse staat exact één maand voor de laatste wedstrijd van de 2021 UCI Road World Championships op het programma. Het is die WK-troefkaart die de Druivenkoers in augustus zal trekken.

 

“Start en finish zijn ongewijzigd”, zegt Tomas Van Den Spiegel, Flanders Classics CEO, “ze liggen beide naar goede gewoonte in Overijse. Maar tussen het begin en het einde van de wedstrijd is er één en ander veranderd voor de komende editie. Het peloton krijgt maar liefst 3 keer de opeenvolging van de 5 WK-hellingen uit het Flandrien Circuit voor de wielen geschoven, dat is zelfs één keer meer dan tijdens het WK. Ruimte genoeg om de hellingen te bestuderen dus.”

 

De wedstrijd, die 192 km lang is, bestaat uit 5 lokale ronden. Tijdens de eerste twee ronden, elk 23 km lang, beklimt het peloton al telkens 1 keer de Lanestraat. Na de tweede passage aan de finish wachten 3 lussen van telkens 48,5 km met daarin de Lanestraat gevolgd door de vijf WK-hellingen:

  • S-BOCHT OVERIJSE – TAYMANSSTRAAT

De beroemde S-Bocht in Overijse zorgde in het verleden al meermaals voor leuke helikopterbeelden in de afdaling. In De Brabantse Pijl, eerder dit seizoen, werd de S-Bocht voor het eerst ook omhoog gefietst in de laatste rechte lijn naar de finish. Nu zal het peloton in de Druivenkoers net als in het WK ook de extra hellende knik van de Taymansstraat voor de wielen geschoven krijgen.

 

  • BEKESTRAAT

Dit is één van die minder bekende hellingen op grondgebied Overijse. Een verborgen parel bedekt met kasseien en misschien wel dé verrassing van de lus.

 

  • VEEWEIDESTRAAT

Wie na het stoempen op de kasseien nog wat jus in de benen heeft, kan op de Veeweidestraat op de grote plateau de tegenstand nog eens extra pijn doen.

 

  • SMEYSBERG

Minder onbekend is deze steile reus op grondgebied Huldenberg. De Smeysberg doemt plots voor de neus van het peloton op en luidt met z’n stijgingspercentages tot 17% zonder twijfel de finale in.

 

  • MOSKESSTRAAT

5 km na de Smeysberg is de Moskesstraat de laatste klim in het uitdagende rijtje in en rond Overijse. In De Brabantse Pijl toonde de kasseihelling al tot tweemaal toe mee het verschil te maken. Dat zal in de Druivenkoers én een maand later tijdens het WK ongetwijfeld ook het geval zijn.

 

“Overijse staat niet alleen bekend om onze sappige druiven, maar ook om onze pittige wielerkoersen”, gaat Inge Lenseclaes, burgemeester van Overijse, enthousiast van start. “We zijn dan ook zeer fier dat onze gastvrije flandriengemeente dit jaar de wielertop mag verwelkomen tijdens het WK wielrennen op de weg van 23 tot 26 september en zijn ervan overtuigd dat de strijd beslecht zal worden op onze pittige bergjes: de Moskesstraat, de S-bocht-Taymansstraat of de Bekestraat. Voor het zover is, is er eerst nog onze klassieker, de Vlaamse Druivenkoers, die op het nu al bekende Flandrien Circuit gereden zal worden. Het wordt een echt wielerfeest!”

 

De 61ste editie van de Vlaamse Druivenkoers belooft dus een generale repetitie voor het WK in Vlaanderen te worden. En daar kijkt burgemeester Lenseclaes nu al naar uit: “Maken we hetzelfde mee als in 1990, toen de winnaar van de Vlaamse Druivenkoers, Dirk De Wolf, 2e werd op het WK en Rudy Dhaenens, die 2e eindigde in de Vlaamse Druivenkoers, de wereldtitel pakte? Deze editie van de Vlaamse Druivenkoers zal ons in ieder geval bijblijven!”

 

Welke naam we na Florian Sénéchal aan de erelijst mogen toevoegen, weten we op donderdag 26 augustus.

 


VLAAMSE DRUIVENKOERS

60ste VLAAMSE DRUIVENKOERS

(c) Digitalclickx







HET WEER IN OVERIJSE